Calendar Evenimente

"Festivalul Național Vlad Țepeș", ediția a IV-a - 16 mai 2015

Fundaţia Culturală Artex, în calitate de Beneficiar al contractului de finanțare prin Programul Operațional 2007-2013, Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul major de intervenție 5.3 – Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică, pentru proiectul "Poenari – Cetatea lui Vlad Țepeş din Munţii Argeşului" Cod SMIS 26623, derulat în perioada 19 octombrie 2011 –18 mai 2012, a organizat, sâmbătă, 16 mai 2015, cea de-a patra ediţie a "Festivalulului Naţional Vlad Ţepeş" şi face parte din al treilea an de sustenabilitate a proiectului "Poenari – Cetatea lui Vlad Ţepeş din Munţii Argeşului".


Ca în fiecare an, "Festivalulului Naţional Vlad Ţepeş", are ca scop valorificarea fortificaţiei din Cheile Argeşului, Cetatea Poenari, consemnatăşi sub denumirea de "Cetatea lui Vlad Ţepeş", cât şi promovarea zonei în rândul localnicilor şi a turiştilor.


"Festivalul Național Vlad Țepeș", ediția a III-a - 02 mai 2014

Fundația Culturală Artex, în calitate de Beneficiar al contractului de finanțare prin Programul Operațional 2007-2013, Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul major de intervenție 5.3 – Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică, pentru proiectul "Poenari – Cetatea lui Vlad Țepeş din Munţii Argeşului" Cod SMIS 26623 a organizat, vineri, 02 mai 2014, cea de-a treia ediție a Festivalului Național Vlad Țepeș.


Scopul organizării Festivalului este acela de a promova zona Văii Argeșului și a Cetății Poenari în rândul turiștilor și localnicilor ca un spațiu de importanță istorică, culturală și turistică; de a contribui la creșterea numărului de vizitatori.


Activitățile Festivalului s-au desfășurat în cadrul pitoresc al Cetății Poenari, în incinta fortăreței, oferind astfel decorul perfect pentru reconstituirea perioadei de glorie a domnitorului român.

„Festivalul Național Vlad Țepeș”, ediția a II-a

11 mai 2013

Fundația Culturală Artex a organizat, sâmbătă, 11 mai 2013, la Cetatea Poenari din comuna Arefu, județul Argeș, cea de a doua ediție a Festivalului Național Vlad Țepeș.

 

Scopul organizării Festivalului a fost acela de a promova acest obiectiv turistic și de a contribui la creșterea numărului de vizitatori.

 

Pe parcursul Festivalului, turiștii au putut asista la o serie de momente special create pentru a reconstitui atmosfera din vremea domniei lui Vlad Țepeș. O trupă de tineri actori a interpretat una dintre legendele din jurul figurii lui Țepeș, potrivit căreia domnitorul a lăsat, într-una dintre cetățile sale, o cupă de aur la vedere, lângă o fântână. Cupa putea fi folosită de călătorii însetați, însă trebuia să rămână la locul ei. Conform surselor istorice, în timpul domniei sale cupa nu ar fi fost niciodată furată și ar fi rămas aproape nefolosită.  Actorii i-au inclus în jocul lor și pe spectatorii prezenți la Poenari.

 

Un alt moment de atracție a fost cel dedicat simulărilor de luptă, în care actorii au executat o serie de exerciții de luptă folosind arme specifice perioadei domniei lui Țepeș. Spectatorii au fost invitați să exerseze diferite mișcări de luptă alături de actori. Publicul a fost invitate și la atelierele de vestimentație medievală, unde au fost prezentate reconstituiri ale costumelor de damă și bărbați, purtate în diferite ipostaze și clase ale societății medievale.

 

Atmosfera a fost fost completată de demonstrațiile de dansuri medievale, turiștii putând exersa câteva dintre dansurile practicate la curțile domnești europene în perioada medievală. 

 

Evenimentul a făcut parte din activitatea de sustenabilitate a proiectului „Poenari – Cetatea lui Vlad Țepeș din Munții Argeșului”, selectat în cadrul Programului Operațional Regional, co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională  2007-2013 “Investim în viitorul tău!” și derulat de Fundația Culturală Artex în perioada 19 octombrie 2011 – 18 mai 2012.

 „Festivalul Național Vlad Țepeș”, la Cetatea Poenari

 

Fundația Culturală Artex a organizat, în perioada 28 – 29 aprilie 2012, la Cetatea Poenari, prima ediție a „Festivalului Naţional Vlad Țepeş”. Evenimentul a oferit publicului posibilitatea de a lua parte la un fragment scenografic al epocii medievale, prin prezentarea celor mai atractive tradiţii, obiceiuri şi legende.

 

Timp de două zile, trupe de actori, dansatori și muzicanți profesioniști au reconstruit atmosfera din perioada de glorie a Cetății Poenari și a domniei lui Vlad Țepeș. Programul evenimentului a fost unul diversificat, potrivit pentru toate categoriile de public. Temerarii care nu s-au lăsat intimidați de cele 1480 de trepte de acces către cetate au fost răsplătiți cu scenete de teatru și lecții de dans medieval, în decorul unic al zidurilor fortăreței. Elementele de scenografie au adus un plus de autenticitate evenimentului, în perimetrul de desfășurare a activităților fiind amplasate reproduceri ale scenelor trasului în țeapă, celebra pedeapsă aplicată de Țepeș nelegiuiților.

 

La poalele Muntelui Cetatea, turiștii de toate vârstele au s-au întâlnit cu domnițe și cavaleri, pe acordurile muzicii medievale, iar copiii au descoperit, în cadrul unor ateliere de lucru, detalii ale vestimentației din vremea respectivă.

 

Festivalul a atras sute de vizitatori în cele două zile de sărbătoare și a făcut din Cetatea Poenari un punct de real interes turistic.