Știați că

Știați că

Stiați că locuința din Sighișoara în care s-a născut în 1431 Vlad Țepeș încă mai păstrează o inscripție, mărturie a nașterii lui?


Stiați că  Vlad Țepeș, ce făcea parte din neamul Drăculeștilor, a fost nepotul marelui domnitor român Mircea cel Bătrân?


Stiați că Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș , prinț al Valahiei începând cu 1436 (cu capitala la Târgoviște) era  membru al Ordinului Dragonului?


Stiați că  în 1442, din motive politice, Vlad împreună cu Radu, fratele său mai mic, au fost luați prizonieri de turci stând închiși până în 1448?


Stiați că există o legendă legată de pedepsirea celor implicați în asasinarea tatălui lui Vlad Țepeș? Aceștia au fost obligați să meargă pe jos de la Târgoviște la Poenari, iar aici să ridice o fortăreață pentru domnitor.


Stiați că oamenii îl considerau pe Vlad Țepeș un domn crud, dar drept? Cruzimea sa era răspunsul la  suferințele și ororile îndurate de-a lungul vieții.


Stiați că metoda de tortură a trasului în țeapă era preluată de Vlad Țepeș de la turci?


Stiați că în timpul domniei lui Vlad Țepeș la fântâna din centrul orașului Târgoviște se afla o cupă de aur, care servea trecătorilor pentru băut?  Conform cronicarilor vremii, cupa nu a fost furată atâta vreme cât Țepeș a domnit.


Stiați că în 1462, Vlad Țepeș a obținut mai multe victorii împotriva turcilor, dar a fost, până la urmă, învins?  A fost  arestat de Matei Corvin în Ungaria, la Visegrad, unde se refugiase și după 13 ani de arest este eliberat în 1476, la insistențele lui Ștefan cel Mare. Înscăunat ca domnitor al Valahiei, Țepeș domnește doar câteva luni, fiind ucis.


Stiați că numele lui Dracula este legat de anumite locuri din țara noastră? De exemplu  Mănăstirea Snagov (pe insula lacului Snagov, unde se bănuiește că a fost înmormântat Vlad Țepeș), Castelul Bran de lângă Brașov  (atestat documentar la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d′Anjou), Cetatea Poenari (reședința reală a domnitorului) și  Curtea Veche din București (aici se află vestigiile curții ridicate de către Vlad Țepeș (sec. XV), în timpul căruia Bucureștiul devine capitala Țării Românești).


Știați că Vlad Țepeș a fost nevoit să treacă la religia catolică? Astfel poporul spunea că "s-a dat cu dracul", referindu-se totodată și la faptul că Vlad Țepeș era membru al Ordinului Dragonului, ca și tatăl său.


Știați că pentru a ajunge la Cetatea Poenari, care este situată pe un vârf de munte, trebuie să urcați 1480 de trepte?


Știați că boierii care i-au omorât mișelește pe tatăl și pe fratele lui Vlad Țepeș au fost siliți de acesta să ridice cetatea Poenari în doar 3 luni?


Știați că, după ce a fost terminată Cetatea Poenari, Vlad Țepeș a urcat până la ea călcând pe spatele boierilor?


Știați că Cetatea Poenari  este cunoscută drept "cuibul de vulturi al vitejilor de demult"?


Știați că numele Cetății Poenari vine de la vechiul sat Poenari?


Știați că Țepeş a adoptat metoda trasului în țeapă, extrem de răspândită în Evul Mediu occidental, de la vărul său Ştefan cel Mare, acesta din urmă fiind primul care a folosit acest teribil supliciu în Țările Române?


Știați că Vlad Țepeș, domnitorul  Țării Românești, l-ar fi inspirat pe celebrul scriitor Bram Stoker în creerea personajului Dracula, din romanul de succes cu același nume?


Știați că Vlad Țepeș a fost urmărit de fratele său  Radu cel Frumos, favoritul turcilor la tron, până la castelul Poenari? Aici, spune legenda, soția domnitorului se sinucide aruncându-se de pe stânci, pentru a nu fi prinsă de turci, în vreme ce Vlad reușește să scape printr-un pasaj secret din munte.


 Știați că legenda lui Dracula, vampirul fără somn, se naște la Visegrad pornită dintr-o poveste de iubire? Tânărul Vlad se îndrăgostește nebunește de sora regelui Ungariei și încearcă să fugă cu ea peste munți. Pentru dragostea frumoasei prințese maghiare, se pare că Vlad trece la catolicism și chiar se însoară cu ea în cadrul unei ceremonii neștiute de nimeni, oficiată în secret în modestul castel din pasul Tihuța, trecătoarea din inima Carpaților. Iubirea interzisă a celor doi provoacă mânia lui Matei Corvin, care își răpește sora și o aduce înapoi în Ungaria. Furios, Vlad aruncă blestemul sângelui asupra familiei regale ungare și își vinde sufletul diavolului, într-un legământ de a deveni nemuritor, semn al supunerii față de Lucifer. De atunci, orice încercare de a-l ucide era, se spune, sortită eșecului, aceasta fiind și explicația decapitării sale căci, devenind vampir, nu putea fi omorât altfel.


Știați că, potrivit altor istorici şi cercetători, nu există dovezi cum că lui Vlad Țepeș i s-ar fi tăiat capul pentru a fi dus ca dovadă a morții sale la Constantinopole? Și de asemenea, nici că acesta ar fi fost furat din capitala Turciei și îngropat, în 1476, sub lespedea de piatră de la Snagov.


Știați că vampirologii susțin că Dracula nu a dispărut niciodată definitiv din lume, ci că este doar adormit de câteva sute de ani sau poate se ascunde în întunericul locurilor din preajma mormântului său?


Știați că urmele misteriosului conte Dracula încep și se întorc mereu undeva aproape de București?. Aici, într-o mănăstire ridicată pe o insulă din mijlocul lacului Snagov se presupune că ar fi înmormântat domnitorul Vlad Țepeș, cel care stă la baza mitului Dracula.


Știați că prima mențiune a orașului București (20 septembrie 1459) datează de pe vremea domnitorului Vlad Țepeș?